Prvi Wine Jam navdušil v Križankah
  • Prvi Wine Jam navdušil v Križankah
Posted by

Prvi Wine Jam navdušil v Križankah

Mednarodni vinski dogodek z vrhunsko glasbeno zasedbo – Wine Jam je včeraj prvič potekal tudi v Ljubljani. Od popoldanskih ur so Križanke postale dom vrhunskih vinarjev in navdušencev vina.

Preko 1.000 ljudi je pozdravilo edinstven dogodek in izpraznilo okrog 8.500 steklenic vina ter uživalo v kulinarični žar ponudbi priznanih slovenskih kuhinj. Poleg okušanja vin so dogodek popestili vidni glasbeniki zvrsti jazz-funk, živahni dan se je zaključil po več kot 2-urnem koncertu Janeza Bončine Benča, Mika Sponze, Uroša Perića, Nine Strnad, Primož Grašič kvarteta in drugih.

Wine-Jam-krizanke-lajf-com-3

Predstavnica organizatorja Sabina Čakš z ekipo podari Malico, ki je prejela 1.000 evrov za za pomoč učencem in dijakom, ki živijo v težkih materialnih razmerah.

Po Beogradu, Zagrebu in drugih mestih bo festival Wine Jam prvič in v največjem obsegu do sedaj zaživel tudi v Ljubljani. Preko 1.000 obiskovalcev, 8.500 steklenic vina, 3.000 kašet in 3 tone ledu so številke, ki so ga zaznamovale. Tako je dogodek z drugim pristopom, ki je združil vino in glasbo, dokazal, da si Slovenci želimo tovrstnih dogodkov.

»Preko Wine Jam-a spodbujamo pitje vina na odgovoren način, hkrati pa smo dokazali, da si urbana publika želi kakovostnega vina in tovrstnih predstavitev,« je povedala Sabina Čakš iz društva Presežek, organizatorja festivala.

V vinski vasi, oblikovalski instalaciji Igorja Andjelića, je bil namreč dan namenjen povezovanju vinske kulture z elementi urbane kulture, obiskovalci pa so se sprehodili po vinski vasi, sestavljeni iz vrhunskih vinarjev iz Slovenije in držav bivše Jugoslavije (Renčel, Edi Simčič, Ščurek, Movia, Joannes Protner in drugi). Pomen glasbe v vinskem segmentu, ki se v Sloveniji do sedaj še ni pojavljal, pa so predstavili uveljavljeni glasbeniki zvrsti jazz-funk.

Wine-Jam-krizanke-lajf-com-5

Od poznega popoldne so se Križanke začele polniti z gosti, ki so uživali v vrhunski ponudbi vin.

Na več kot 2-urnem koncertu so navduševali Janez Bončina Benč, Mike Sponza, Uroš Perić, Nina Strnad, Primož Grašič kvartet in drugi. Za kulinarični del pa so z vrhunsko žar ponudbo v predverju Križank poskrbeli gostilna Skaručna, Okrepčevalnica Čompa, restavracija Vander urbani resort, TaBar, restavracija Nebotičnik Skyscraper in Slovenska mladinska kuharska reprezentanca.

Cilj festivala je poleg izobraževalne narave, kjer so obiskovalci prejeli številne nasvete in odgovore na enološka vprašanja, imel tudi dobrodelno noto. Del izkupička od prodaje kart v višini 1.000 evrov so organizatorji, društvo Presežek, namenili projektu podariMalico za pomoč učencem in dijakom, ki živijo v težkih materialnih razmerah.

Festivala so se poleg vrhunskih vinarjev udeležili tudi vidni enologi iz Slovenije in tujine, precej pa je bilo tudi tujih obiskovalcev iz držav bivše Jugoslavije ter turistov, ki so pozdravili festival. Wine Jam iz Ljubljane odhaja na poletni dogodek na Hvaru, v letošnjem letu pa bo gostoval tudi v New Yorku in Berlinu.

Wine-Jam-krizanke-lajf-com-4

Koncertni del je med drugim sestavljal tudi Janez Bončina Benč.

Foto: Mankica Kranjec

0 Comments Off 2578 12 May, 2014 Recenzije May 12, 2014

Facebook Comments