V kino prihaja težko pričakovani film Smeti/Trash
V kino prihaja težko pričakovani film Smeti/Trash
Posted by

V kino prihaja težko pričakovani film Smeti/Trash

Ko siromašni fantje iz brazilskih favel postanejo svetovne igralske zvezde

Letošnje leto je zaradi svetovnega nogometnega prvenstva nedvomno minevalo v znamenju brazilske vročice. Slednja se nadaljuje tudi v jesenskih dneh, ko na slovenska kino platna prihaja težko pričakovan akcijski triler Smeti, posnet v Riu De Janeiru.

Glavne zvezde zgodbe o neustrašnem boju za pravico so mladi lokalni naturščiki, ki so se odlično vživeli v vloge in navdušili tako izkušene člane filmske ekipe kot tudi kritike in občinstvo. Smeti, ki so na nedavnem devetem filmskem festivalu v Rimu postale zmagovalni film po izbiri občinstva in tako osvojile osrednjo nagrado festivala, si bo pri nas moč ogledati že 6. novembra.

smeti-2Najdena denarnica za vedno spremeni življenja fantov.

 

O ZGODBI

Med brskanjem po ostankih na lokalnem smetišču dva siromašna fanta iz favele Ria de Janeira najdeta denarnico, ki bo njuna življenja spremenila za vedno.

Ko jima lokalna policija ponudi bogato nagrado za nepričakovano odkritje, fanta Rafael in Gardo spoznata, da sta našla nekaj zares pomembnega. Skupaj s prijateljem Ratom se podata na nevarno avanturo, v kateri pogumni fantje na begu pred policijo razkrivajo skrivnosti najdene denarnice.

Na njihovi poti iskanja pravice bodo morali ločiti prijatelje od sovražnikov, medtem ko bodo po koščkih odkrivali zgodbo lastnika denarnice Joseja Angela. Policiji pod vodstvom pokvarjenega Frederica ne morejo zaupati, vendar pa imata ameriška misijonarja, ki delata v faveli – v usodo predani duhovnik Julliard in njegova mlada pomočnica Olivia – morda moč, da potrkata na prava vrata in fantom pomagata najti odgovore.

Neustrašen boj za pravico prihaja v naše kinematografe 6. novembra 2014.

smeti_martin_sheenIgralec Martin Sheen v vlogi ameriškega misijonarja Julliarda.

Igralska zasedba: Martin Sheen, Rooney Mara, Rickson Tevez, Eduardo Luis, Gabriel Weinstein, Wagner Moura, Selton Mello
Režija: Stephen Daldry (Billy Eliot, Bralec, Ure do večnosti …)
Scenarij: Richard Curtis, temelji na knjigi Andyja Mulligana

 

O PRODUKCIJI

Kot večina dobrih zamisli se je tudi zamisel za snemanje filma Smeti porodila ob kosilu. Producent Kris Thykier se je prvi pridružil projektu po sestanku z vplivno producentko Jenny Casarotto, ki mu je predstavila knjigo, ki je na Frankfurtskem knjižnem sejmu dvignila precej prahu. “Ni bila še objavljena, ampak ljudje so bili nad njo navdušeni,” se spominja Thykier. “Jenny mi je pokazala knjigo, prebral sem jo v enem popoldnevu in se vanjo zaljubil.”

Thykier je takoj prepoznal potencial knjige: »V Smeteh ne najdemo nobenega olepševanja okolja, v katerem živijo karakterji. Gre za izjemno težko življenje teh otrok in pomembno je prikazati ne samo groze in siromašnosti, temveč tudi človečnost ljudi, ki živijo v teh skupnostih.«

Ko je Kris Thykier preko elektronske pošte ponudil avtorju knjige Andyju Mulliganu, da bi posnel film po njegovi zgodbi, ta ni bil presenečen. Vedel je, da je zgodba zelo filmska. Opisal jo je kot hitri akcijski triler, vendar se je zavedal, da zanimanje producentov še ne pomeni snemanja filma. “Veliko filmskih družb se zanima za romane,” pravi Mulligan. “Moja prva reakcija je bila: ‘Daj no mir, take stvari se ne dogajajo.’”

 

Stvari so kmalu postajale obetavnejše. “Zaupali so mi imena ljudi, ki so se zanimali za zgodbo,” nadaljuje Mulligan. “Kris Thykier je kmalu zbral ekipo – Richarda Curtisa, Stephena Daldryja – takrat sem šele ugotovil, da se sanje o filmu lahko uresničijo. Taka ekipa se ne zbere prav pogosto.”

Mulligan je sicer napisal Smeti s ciljem, da bodo zanimive. “Vedel sem, da ne smem napisati dolgočasne knjige,” pravi bivši učitelj, ki je prebral precej monotone literature, namenjene mladim. Po njegovem mnenju je film Smeti ustvarjen, da dvigne raven adrenalina in v gledalcu sproži močna čustva. “Ko sedimo v kinu, si želimo, da nas zgodba popelje na izjemne kraje,” pravi Andy. “Mislim, da bodo vsi gledalci ob gledanju Smeti zagotovo doživeli zelo intenzivno in bogato izkustvo.”

Predvsem pa je zgodba filma Smeti po besedah scenarista Richarda Curtisa optimistična: “Obstaja veliko vznemirljivih filmov, ki se lotevajo zelo resnih socialnih situacij. Želeli smo prikazati, da ne smemo nikogar soditi, ker so neizobraženi ali delajo na smetišču. Pomembno je, da jih vidimo kot resnične in celovite ljudi.«

Martin Sheen, ki igra očeta Julliarda zgodbo primerja z Twainovimi Dogodivščinami Huckleberryja Finna. “Gre za te tri fante in njihov optimizem, pogum in smisel za avanturo. Zares nas prepričajo, da je mogoče premagati brezupne situacije in rešiti še tako neverjetno težke probleme.”

smeti_rooney_maraIgralka Rooney Mara je z dečki stkala pravo prijateljstvo tudi za kamerami.

 

O LOKACIJI IN IGRALSKI ZASEDBI

Zgodba se v romanu odvija v izmišljeni pokrajini. Andy Mulligan je poučeval v Braziliji, Indiji, na Filipinih in v Maleziji. Dogajanje knjige bi se lahko odvijalo kjerkoli v teh deželah. “Ob branju Smeti nikoli ne veš, v kateri deželi si,” pravi Mulligan. “Za to imam tehten razlog. Nisem se počutil dovolj usposobljenega, da bi kritiziral deželo, ki sem jo vzljubil. Smetišče je enako povsod.”

Producenti so si ogledovali Manilo in Indijo, ampak so se odločili, da bodo zgodbo postavili v Rio de Janeiro. “Rio je zelo eksotična lokacija s kulturno specifiko, ki se zelo razlikuje od zahodnega sveta,” pravi eden od producentov filma Eric Fellner.

Film se fokusira na eno izmed največjih domišljavosti pripovedk: zmaga dobrega nad zlim. “Stvari se spreminjajo in Brazilija je enkraten primer tega,” meni scenarist Curtis. “V filmu sta prikazana korupcija in nasilje, vendar je smisel v aktivnem bojevanju proti njima, ne v občutku človeške nemoči«.

Največji izziv je bil najti igralce za vloge treh fantov, na ramenih katerih sloni ves film. Stephen Daldry je želel otroke, ki še niso stali pred kamero. “Potrebovali smo precej pristnosti od otrok s smetišča,” razlaga. “Nismo hoteli izučenih igralcev, s katerimi bi bilo sicer lažje delati.” Ko so bile vloge razdeljene, je bil režiser Daldry navdušen nad izbiro igralcev. “Hitro so postali pravi profesionalci, ki so bili sposobni razumeti svojo vlogo v filmu. Vsi trije so opravili izjemno delo.”

»Ta film bi priporočil vsakemu otroku, najstniku, mladostniku in odraslemu, ker se v njem zares skriva za vsakega nekaj. Živimo v zelo zahtevnem času, kjer mlade ljudi ne spodbujamo, naj sledijo svojim sanjam. Film Smeti pa pravi: ne samo, da življenje heroja lahko živiš, temveč ga moraš živeti,« zaključuje Sheen.

smeti_stephan_daldryPriznani režiser Stephan Daldry je bil navdušen nad izbiro igralcev.

 

FANTJE

Rickson Tevez (Rafael) je 14-letnik iz favele Ria de Janeira, imenovane Rochina. Včasih je sanjal o karieri v vojski ali mornarici, zdaj pa si želi, da bi se lahko do konca življenja preživljal z igranjem. Začetek svoje igralske kariere opiše skromno: “S svojimi prijatelji sem igral nogomet, ko sem slišal, da v bližini potekajo avdicije za film.”

Luis Eduardo (Gardo) igra Rafaelovega najboljšega prijatelja, ki prevzame vlogo prevajalca, kadar se morajo fantje sporazumevati v angleščini. 14-letnik sicer živi s svojo babico in dvema bratova v Inhaúmi v jugovzhodni brazilski regiji. V skupini mladih bobnarjev samba šole igra repinique – dvoglavi brazilski boben ter obožuje borilni veščini Muay Thai in Jiu-jitsu.

Gabriel Weinstein (Rato) je ob koncu snemanja filma Smeti dopolnil 15 let. V stranski vlogi je nastopal že v brazilski TV seriji Hoje é dia de Maria, sedaj pa se je z veseljem preizkusil tudi v vodilni vlogi. Podobno kot Tevez je tudi on izvedel za avdicijo med druženjem s prijatelji.

smeti-rickson_tevez_luis_eduardo_gabriel_weinsteinMlade igralske zvezde Rickson Tevez, Luis Eduardo in Gabriel Weinstein

0 Comments Off 1641 28 October, 2014 Kino October 28, 2014

Facebook Comments